top of page

Άτομα με Αναπηρία και Οικογενειακή Υποστήριξη

Updated: Sep 28, 2023

Η οικογένεια αποτελεί τον πυρήνα της ανθρώπινης κοινωνίας και τον πρώτο και σημαντικότερο χώρο όπου διαμορφώνονται οι σχέσεις, δημιουργούνται οι αξίες και αναπτύσσονται οι πρώτες εμπειρίες του ατόμου. Η οικογένεια αποτελεί ένα ασφαλή χώρο όπου γεννιούνται οι δεσμοί αγάπης, κατανόησης και υποστήριξης.


Η οικογένεια αναδεικνύεται ως ένας καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του ατόμου. Τα θετικά σχόλια, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη από τα μέλη της οικογένειας ενισχύουν την πίστη του στις δυνατότητές του και το θάρρος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αναπηρία του.


Παροχή στήριξης και συμβουλευτικής στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας

Η συμβολή των ψυχολόγων στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας είναι πολύτιμη. Μέσα από τη διαδικασία της συμβουλευτικής , βοηθάμε τους γονείς και τους κηδεμόνες να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις και ανησυχίες σχετικά με τη φροντίδα των ενοίκων μας. Διαπιστώνεται καθημερινά ότι υπάρχει ανάγκη να νιώθουν αποδοχή, κατανόηση και εμπιστοσύνη. Όταν οι γονείς μεγαλώνουν , η ευθύνη μετακυλίεται συνήθως στα αδέρφια. Εξίσου σημαντική είναι η παροχή υποστήριξης στα ενήλικα αδέρφια ατόμων με αναπηρία, τα οποία καλούνται αρκετά συχνά να αναλάβουν ταυτόχρονα την ευθύνη της δικής τους οικογένειας ή των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.


Ποια η σημασία της ενδυνάμωσης της οικογένειας;

Μέσα από την ενδυνάμωση της οικογένειας, οι γονείς ή κηδεμόνες έχουν και μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες για να συμμετέχουν σημαντικά στην οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων. Η συμβουλευτική γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία έχει αρχίσει να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Η ενδυνάμωση της οικογένειας μέσω της συμβουλευτικής διαδικασίας είναι απαραίτητη, καθώς επιτυγχάνεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων που βοηθούν τα μέλη της οικογένειας να αναγνωρίζουν τις εξατομικευμένες ανάγκες των ατόμων και να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των διαφόρων προκλήσεων που παρουσιάζονται.


Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια;


Ενθάρρυνση της Αυτονομίας: Η οικογένεια μπορεί να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία να αναπτύξουν αυτονομία και αυτοπεποίθηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση της συμμετοχής τους σε καθημερινές δραστηριότητες, την ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτοφροντίδας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την ανεξαρτησία.


Υποστήριξη στην Κοινωνική Ένταξη: Η οικογένεια μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ατόμου με αναπηρία σε κοινωνικές δραστηριότητες και τις σχέσεις με άλλα άτομα. Αυτό βοηθά στην δημιουργία φιλίας, στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.


Δημιουργία Θετικού Περιβάλλοντος: Το πιο σημαντικό, η οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για το άτομο με αναπηρία. Η αγάπη, η αποδοχή και η ανοικτή επικοινωνία βοηθούν στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος όπου το άτομο μπορεί να ανθίσει και να αναπτύξει πολύτιμες δεξιότητες.


Συνοψίζοντας, η οικογένεια αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο πυλώνα υποστήριξης για κάθε άνθρωπο. Η διασφάλιση της συναισθηματικής σταθερότητας, της ομαλής διαβίωσης όλων των μελών καθώς και η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία και την ευημερία της οικογένειας ατόμων με αναπηρία.


Αναστασία Γεωργίου

Εγγεγραμμένη Εκπαιδευτική Σχολική Ψυχολόγος





82 views0 comments
bottom of page