top of page

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΑΣ

Στα κέντρα μας σχεδιάζεται μια σφαιρική και πολυθεματική προσέγγιση στα καθημερινά προβλήματα και στις ανάγκες των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, στοχεύοντας στη σταθεροποίηση της παλινδρόμησης- υποτροπής- καθήλωσης και στην ανάπτυξη των υφιστάμενων δεξιοτήτων στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αντιμετωπίζεται το χρόνιο ιατρικό και ψυχικό πρόβλημα αυξάνοντας την ποιότητα ζωής των εξυπηρετούμενών.

ΚΗΦ Φαβιέρου

Σε μιαν αγαπημένη γωνιά της παλιάς πόλης, της εντός των τοιχών Λευκωσίας, στη γειτονιά της Πύλης Πάφου, λειτουργεί, από το 1989, το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στην Κύπρο για ενήλικα άτομα με βαρειά νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες, γνωστό σαν Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Φαβιέρου. Πλησιάζοντας στο χώρο ακούγονται γέλια, τραγούδια, χαρούμενες φωνές , ένα ξεφάντομα χαράς. Στα 33 χρόνια της πορείας της η Φαβιέρου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς σαν το σπίτι της χαράς και της αγάπης. Και αυτό ακριβώς είναι. Άτομα πολύ επιβαρημένα, με αλλοιωμένη τη σωματική τους υπόσταση, έχουν ένα βλέμμα τόσο φωτεινό και τόσο γαλήνιο που επιβεβαιώνουν το ρητό «Είναι προτιμότερο ν’ ανάβεις ένα λυχνάρι παρά να τα βάζεις με το σκοτάδι» Το προσωπικό που αναλώνεται καθημερινά στο πλάι τους για να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη και πιο όμορφη μέσα από μιαν επιμελημένη φροντίδα και μια προσεγμένη εκπαίδευση στα μέτρα τους, διακατέχεται από την ίδια φλόγα και έγνοια να νιώθουν όμορφα, να είναι ασφαλείς, να είναι ευτυχισμένοι. Και η ανταμοιβή τους: «Ευλογημένο νάναι το χέρι που με ταϊζει, που με φροντίζει …»

ΚΗΦ Στροβόλου - Πέτρος Μάρκου

Η ίδια πραγματικότητα βιώνεται και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Στροβόλου - Πέτρος Μάρκου, όπως ήταν γνωστό μέχρι πρόσφατα. Δημιουργημένο το 1993 για να καλύψει περισσότερες ανάγκες ενηλίκων του χώρου της βαρειάς αναπηρίας, φιλοξενεί διαχρονικά γύρω στα 16 – 20 άτομα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αποτελεί τη συνέχιση των προσπαθειών του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία για ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων μας. Το Κέντρο μετονομάστηκε σε «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Πέτρος Μάρκου» μνήμη του πρωτεργάτη του Συνδέσμου κυρίου Πέτρου Μάρκου ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Ήταν για χρόνια η ψυχή του Συνδέσμου κι έχει αναλώσει απεριόριστο χρόνο και δυνάμεις για να κρατηθούν οι υπηρεσίες σε πολύ ψηλό επίπεδο. Όπως μας έλεγε σε κάθε δυσκολία: «Δε λέμε λόγια, μιλάμε με πράξεις».

ΚΠΥ ΙΡΙΔΑ

Στο Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών ΄΄ΙΡΙΔΑ΄΄ εφαρμόζεται μια πολυθεματική και εξατομικευμένη προσέγγιση των εξυπηρετούμενων η οποία αποτελεί προστιθέμενη αξία στη φροντίδα και μέριμνά τους και συμβάλλει στην ενίσχυση της όλης ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης.

Η λειτουργία του κέντρου που βρίσκεται μέσα στο δάσος της αθαλάσσας ανατέθηκε πρόσφατα από το κράτος στον Σύνδεσμο Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο, η λειτουργία του οποίου αποτελεί ένα άλμα στην παροχή μιας ευρείας γκάμας θεραπειών απευθυνόμενες σε συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα που προσφέρεται στο κέντρο βασίζεται σε αξίες και αρχές διαχρονικές και παγκόσμιες όπως η καλοσύνη, οι ποιοτικές σχέσεις, η στοργή και η αποδοχή. Η καλλιέργεια της συμπόνιας της συμπνοιας και της αδελφοσύνης παράλληλα με την επιστημονικότητα τον επαγγελματισμό και το υψηλο αίσθημα ευθύνης παίζουν σημαντικό ρόλο για εμάς.

bottom of page