top of page
composition-family-concept-blue-background.jpg

ΚΕΝΤΡΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Στα κέντρα μας σχεδιάζεται μια σφαιρική και πολυθεματική προσέγγιση στα καθημερινά προβλήματα και στις ανάγκες των ατόμων με βαρειά νοητική υστέρηση, στοχεύοντας στη σταθεροποίηση της παλινδρόμησης- υποτροπής- καθήλωσης και στην ανάπτυξη των υφιστάμενων δεξιοτήτων στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αντιμετωπίζεται το χρόνιο ιατρικό και ψυχικό πρόβλημα αυξάνοντας την ποιότητα ζωής των εξυπηρετούμενών.

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Φαβιέρου

Σε μιαν αγαπημένη γωνιά της παλιάς πόλης, της εντός των τοιχών Λευκωσίας, στη γειτονιά της Πύλης Πάφου, λειτουργεί, από το 1989, το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στην Κύπρο για ενήλικα άτομα με βαρειά νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες, γνωστό σαν Κέντρο Φαβιέρου. Πλησιάζοντας στο χώρο ακούγονται γέλια, τραγούδια, χαρούμενες φωνές , ένα ξεφάντομα χαράς. Στα 33 χρόνια της πορείας της η Φαβιέρου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς σαν το σπίτι της χαράς και της αγάπης. Και αυτό ακριβώς είναι. Άτομα πολύ επιβαρημένα, με αλλοιωμένη τη σωματική τους υπόσταση, έχουν ένα βλέμμα τόσο φωτεινό και τόσο γαλήνιο που επιβεβαιώνουν το ρητό «Είναι προτιμότερο ν’ ανάβεις ένα λυχνάρι παρά να τα βάζεις με το σκοτάδι» Το προσωπικό που αναλώνεται καθημερινά στο πλάι τους για να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη και πιο όμορφη μέσα από μιαν επιμελημένη φροντίδα και μια προσεγμένη εκπαίδευση στα μέτρα τους, διακατέχεται από την ίδια φλόγα και έγνοια να νιώθουν όμορφα, να είναι ασφαλείς, να είναι ευτυχισμένοι. Και η ανταμοιβή τους: «Ευλογημένο νάναι το χέρι που με ταϊζει, που με φροντίζει …»

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Στροβόλου

Η ίδια πραγματικότητα βιώνεται και στο Κέντρο Στροβόλου, όπως ήταν γνωστό μέχρι πρόσφατα. Δημιουργημένο το 1993 για να καλύψει περισσότερες ανάγκες ενηλίκων του χώρου της βαρειάς αναπηρίας, φιλοξενεί διαχρονικά γύρω στα 16 – 20 άτομα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αποτελεί τη συνέχιση των προσπαθειών του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία για ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων μας. Το Κέντρο μετονομάστηκε σε «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Πέτρος Μάρκου» μνήμη του πρωτεργάτη του Συνδέσμου κυρίου Πέτρου Μάρκου ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Ήταν για χρόνια η ψυχή του Συνδέσμου κι έχει αναλώσει απεριόριστο χρόνο και δυνάμεις για να κρατηθούν οι υπηρεσίες σε πολύ ψηλό επίπεδο. Όπως μας έλεγε σε κάθε δυσκολία: «Δε λέμε λόγια, μιλάμε με πράξεις».

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας "ΙΡΙΔΑ"

Στο κέντρο Παροχής Υπηρεσιών ΄΄ΙΡΙΔΑ΄΄ εφαρμόζεται μια πολυθεματική και εξατομικευμένη προσέγγιση των εξυπηρετούμενων η οποία αποτελεί προστιθέμενη αξία στη φροντίδα και μέριμνά τους και συμβάλλει στην ενίσχυση της όλης ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης.

Η λειτουργία του κέντρου που βρίσκεται μέσα στο δάσος της αθαλάσσας ανατέθηκε πρόσφατα από το κράτος στον Σύνδεσμο Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο, η λειτουργία του οποίου αποτελεί ένα άλμα στην παροχή μιας ευρείας γκάμας θεραπειών απευθυνόμενες σε συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα που προσφέρεται στο κέντρο βασίζεται σε αξίες και αρχές διαχρονικές και παγκόσμιες όπως η καλοσύνη, οι ποιοτικές σχέσεις, η στοργή και η αποδοχή. Η καλλιέργεια της συμπόνιας της συμπνοιας και της αδελφοσύνης παράλληλα με την επιστημονικότητα τον επαγγελματισμό και το υψηλο αίσθημα ευθύνης παίζουν σημαντικό ρόλο για εμάς.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ

Στήριξη ψυχολόγου και συμβουλευτική γονέων-01.png

Στήριξη ψυχολόγου

και συμβουλευτική γονέων

Ημερήσια φροντίδα-01.png

Ημερήσια φροντίδα

Φυσιοθεραπεία-01.png

Φυσιοθεραπεία

Παρέχεται φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση των ατόμων και φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε ατομικά και ομαδικά προγράμματα.

Εργοθεραπεία-01.png

Εργοθεραπεία

Είναι η επιστήμη που βοηθά τους ανθρώπους να διεκπεραιώνουν τις μικρές καθημερινές τους δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η προσωπική υγιεινή, η σίτιση και η ένδυση.

Μουσικοθεραπεία-01.png

Μουσικοθεραπεία

Ένας μουσικοθεραπευτής επιδιώκει μέσω του ήχου και της μουσικής να παρατηρήσει και να αξιολογήσει τις διάφορες αντιδράσεις του κάθε ατόμου σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις δεξιότητες του ατόμου.

Εικαστική Θεραπεία-01.png

Εικαστική Θεραπεία

Ένας εικαστικός θεραπευτής στοχεύει στην έκφραση των συναισθημάτων του ατόμου μέσω της δημιουργικής διαδικασίας και  παράλληλα δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του ατόμου μέσω ειδικών τεχνικών και υλικών τέχνης, αισθητηριακής επεξεργασίας και απτικής και λεπτής κίνησης.

Αισθητηριακή ολοκλήρωση-01.png

Αισθητηριακή ολοκλήρωση

Παρέχεται φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση των ατόμων και φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε ατομικά και ομαδικά προγράμματα.

Υπηρεσίες Λογοπαθολόγου-01.png

Υπηρεσίες Λογοπαθολόγου

Είναι η επιστήμη που σχετίζεται με την αξιολόγηση, διάγνωση, μελέτη και τη θεραπεία διαταραχών λόγου, επικοινωνίας, κατάποσης και φωνής. Ο ρόλος του λογοπαθολόγου στοχεύει στην πρόληψη, αξιολόγηση και αποκατάσταση διαταραχής λόγου και ομιλίας καθώς και διαταραχών γνωστικής ικανότητας όπως είναι η μνήμη, η οργάνωση, ο προσανατολισμός και η προσοχή.

Υπηρεσίες Διαιτολόγου-01.png

Υπηρεσίες Διαιτολόγου

Ο κλινικός διαιτολόγος είναι αρμόδιος να κάνει την διατροφική αξιολόγηση ενός ατόμου έτσι ώστε να δημιουργήσει το διαιτολόγιο και να δώσει διατροφικές συμβουλές σύμφωνα με την κατάσταση υγείας του ατόμου ή άλλες παθήσεις από τις οποίες μπορεί να πάσχει. Περαιτέρω ο κλινικός διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία μενού και να καθοδηγήσει την οικογένεια και τους φροντιστές, αφού πολλές φορές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σίτιση του ατόμου. 

Τεχνολογική Υποστήριξη-01.png

Τεχνολογική Υποστήριξη

Η τεχνολογία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο σε όλα τα προγράμματα του Συνδέσμου. Ο λειτουργός τεχνολογικής υποστήριξης είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων εναλλακτικής ενισχυόμενης επικοινωνίας. Κάνει επίσης εισηγήσεις για την εφαρμογή ενταξιακού προγράμματος στην ευρύτερη κοινωνία με την τεχνολογική υποστήριξη των ενοίκων. Το πρόγραμμα που υλοποιούν περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες. Το ατομικό πρόγραμμα βασίζεται στις ανάγκες, δυσκολίες και ικανότητες του ατόμου και στοχεύει στην απόκτηση ποιότητας ζωής και ανεξαρτητοποίησης. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε κίνηση, γνωστική ικανότητα, γλώσσα, ομιλία, επικοινωνία, αυτοεξυπηρέτηση και κοινωνικοποίηση.

bottom of page